mange gode grunde til øget boligsalg

evnen til at absorbere de økonomiske slag er større i vores område

18. februar 2014 af brian hensrik, ejendomsmægler og valuar, mde

mange gode grunde til øget boligsalg

Der er ikke noget at sige til, at boligkøbere gerne vil have solgt deres gamle bolig, før de skriver under på købsaftalen på den nye. De færreste har råd til at sidde med to huslejer, og flere år med lavkonjunktur har bestemt ikke gjort boligmarkedet mere fleksibelt.
Men tøbruddet er på vej. Vi oplever et positivt marked, mange købere og et lille fald i udbuddet af boliger siden sommeren 2013. Tre faktorer, der er forudsætninger for at kunne tale om stigende huspriser i 2014. Dertil kommer, at bankerne er ved at løsne deres stramme kreditpolitik.
Mandag sagde Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaard til Jyllands-Posten, at selv om enkelte pengeinstitutter stadig er udfordrede, så viser udviklingen, at sektoren overordnet set er i fin form.
Faktisk er bankernes nedskrivninger nu så langt nede, at de ligger et pænt stykke under gennemsnittet for de seneste 25 år. Det går den rigtige vej.


Få en vurdering
En anden årsag til mere aktivitet på markedet er vores arbejde med at vurdere boliger. Vi oplever tit, at en vurdering er med til at sætte gang i en egentlig salgsproces, fordi mulighederne pludselig bliver meget konkrete for boligejeren.


Jeg vil også pege på muligheden for at aftale en forkøbsret, når boligen så er sat til salg. Det egentlige mål er naturligvis at få afsluttet en handel, men på vejen dertil kan det i visse tilfælde være en god idé at give forkøbsret til en potentiel køber, så han får tid til at sælge sin egen bolig.
Sælger kan for sin del glæde sig over at have en køber på hånden og over at have aftalt alle vilkår med køberen. Køber kan omvendt glæde sig over at have reserveret ønskeboligen og kan kaste al sin energi ind i salget af den gamle bolig.


Det er vigtigt at understrege, at en forkøbsret naturligvis ikke er en blokering af sælgers arbejde med at finde rette køber. Kommer der en anden køber, som er klar til at handle her og nu, skal køber nummer 1 naturligvis tage stilling til, om han vil udnytte forkøbsretten.

Påske hele året.


Vi nærmer os den tid på året, hvor ejendomsmæglere har ry for at være i ekstra godt humør. Traditionen siger, at der er flest boligsalg i perioden omkring påsken, og jeg skal ikke afvise, at det er sandt for nogle af vores kolleger. Men jeg er nu tilbøjelig til at kalde det en skrøne, og for vores eget vedkommende siger statistikken helt klart, at salget spreder sig over hele året. Så i den forstand holder vi påske hele året.


Det er der flere gode grunde til. Aktiviteten på boligmarkedet er nemlig først og fremmest afhængig af de behov, danskerne har for at finde et nyt hjem, fordi deres hverdag ændrer sig. Der kommer børn til, eller de flytter hjemmefra. Økonomien kan ændre sig på grund af et nyt job, eller man skal videre til et andet sted i Danmark, fordi arbejdspladsen simpelthen flytter, og man må flytte med. Årsagerne til at man vil sælge sine bolig er mange, og de opstår hele året rundt.
Hertil kan man så lægge, at Roskilde og egnen omkring Roskilde er mere dynamisk end dét, vi oplever andre steder, hvor meget har stået mere eller mindre stille de seneste år. Lavkonjunkturen har naturligvis ramt hele landet, men evnen til at absorbere de økonomiske slag er større i vores område end mange andre steder.


Krystalkuglen
Et kig i krystalkuglen for 2014 giver os grund til at tro, at vi igen i 2014 vil ligge forrest blandt de mest sælgende ejendomsmæglere, som vi gjorde i både 2012 og 2013. Som jeg var inde på i min indledning, kan vi også konstatere, at de grundlæggende forudsætninger for at tro på svagt stigende priser i 2014 er til stede. Den interesse, vi hidtil har oplevet fra køberside, vidner da også om, at de er opmærksomme på dette forhold og er klar til at handle.
På den anden side står sælgerne. Mange af dem har længe ventet på mildere vinde. Nu tror vi, de kommer.