svaret er ja!

opsvinget har taget sit indtog

19. august 2014 af brian hensrik, ejendomsmægler og valuar, mde

svaret er ja!

For præcis et år siden skrev jeg i Roskilde Avis mæglerklummen med overskriften ”Er opsvinget mon på vej?”. I dag tror jeg, at de fleste kan give mig ret i, at opsvinget har taget sit indtog. Der er en optimisme i boligmarkedet, både når vi taler med købere, sælgere, banker, realkreditinstitutter og byens advokater. 


For et år siden var mange af vores handler, boliger i Roskilde i niveauet 2.5 til 3 millioner kroner. I dag ser vi handler i alle prisniveauer og i alle de områder vi dækker. Det er ikke kun de ejendomme der appellerer bredt der finder en ny ejer, det er også ejendomme i højere prisniveauer. Vi oplever også oftere end tidligere, at der er mere end én køber til ejendommene – også selvom det er boliger til mange millioner. Køberne er i markedet og reagerer hurtigt, når de finder ”det rigtige”. Der er muligvis en større finansiel villighed, men det er i høj grad køberne som nu er klar til at foretage de lidt større økonomiske beslutninger. Og det er helt afgørende for et dynamisk boligmarked, for dem som sælger skal ofte også købe.


Førstegangskøberne er også på markedet. De har en tro på et marked i opgang og vil med efter at være delvist udelukket i nogle år. I den anden ende af livscyklussen oplever vi, at folk på vej i deres 3. alder også skifter bolig og ikke vælger at blive i det større parcelhus, hvor børnene voksede op. De ønsker en mere passende bolig på flere områder. Lavere driftsomkostninger, mindre vedligeholdelse, mindre have, altså mere frihed både tidsmæssigt og økonomisk. Derfor er vi meget glade for at kunne tilbyde boliger i alle prisniveauer og til alle købere. I øjeblikket udbyder vi med stor succes Himmelev Have på den gamle ”Frøbel grund”, som forsøger at forene disse ønsker og tiltaler alle aldersgrupper. En moderne bolig med lave energiudgifter, minimal vedligeholdelse, lidt have (hvis man ønsker det) og let adgang til alle dagligdagsindkøb, fjorden, byen, skoven, offentlig transport og motorvejen. Det er både ”de voksne” og ”de unge” der ser dette som deres fremtidige bolig, hvilket giver et alsidigt miljø. 


Vi forventede, at køberne tog på sommerferie, hvilket har vist sig ikke at være tilfældet. Der er i hvert fald mange som har valgt at bruge sommervarmen på at handle bolig. Juli har været vores bedste måned i virksomhedens femårige levetid. August måned tegner på alle måder til at blive lige så god. Vi fornemmer dog ikke, at det alene er hos os der har været en god aktivitet, men at det generelt gælder alle vores kollegaer. På baggrund af dette har vi konstateret, at opsvinget har taget sit indtog. 


I vores erhvervsafdeling har der også været enormt travlt over sommeren. Normalt er juni/juli måned præget af lav aktivitet og nedgang i antallet af udlejninger/salg. Til trods for feriestemning, høje temperaturer og varmt badevand, har der været forrygende aktivitet. Udlejning af såvel butikslokaler som kontorlejemål går forrygende og efterspørgslen viser en stigende trend. Et sikkert tegn på, at erhvervsmarkedet er i begyndende opgang er, at der atter bliver investeret i egne domicilejendomme. Vi er således meget optimistiske på fremtiden, løber stærkt og vil glæde os til at hjælpe endnu flere tilfredse erhvervskunder fremad.


Ovennævnte betyder også, at vi i øjeblikket søger både efter en ekstra administrativ medarbejder og en ekstra mægler for at kunne fastholde vores serviceniveau.